Köszöntjük a Geohidroterv Kft. honlapján!

MAGYAR CÉGEK FEJLESZTETTEK FORRADALMI CSŐFEKTETÉSI TECHNOLÓGIÁT

Kattintson a nagyításhoz!

Az eddig ismert rendszereknél sokkal kompaktabb és gyorsabb csőfektetési eljárást fejlesztett ki két magyar vállalkozás. A két évvel ezelőtt elkezdett, GINOP-2.1.1-15-2016-00908 kódszámú, „Jet rendszerű előhúzásos csőfektetés környezettechnológiában történő alkalmazhatóságának kutatása, fejlesztése” nevet viselő projekt idén decemberben fejeződik be. A Széchenyi2020 program keretében összesen 372,62 millió forint támogatást kapott a program, amelynek legfontosabb innovációja, hogy a csőfektetés során a fejrésznél irányíthatóvá vált a csőrakat eleje.

A projekt befejezésével sikeresen lezárult egy merőben új csőfektetési technológia kifejlesztése. A program során egy kompakt, mobilis, könnyen mozgatható, vízöblítéses alapokon nyugvó fúróberendezést épített meg két magyar vállalkozás, a Geohidroterv Kft és a Tam-Bau Kft. Az elvégzett kísérletek alapján az eddigi eljárásoknál jelentősen kevesebb időigénnyel, a felszín megbontása nélkül végezhetőek el felszín alatti, irányított csőfektetések. Jelen technológia alkalmazásával a beépített területeken található talaj- és talajvíz-szennyeződések is elérhetővé válnak, új „irányt” adva ezzel a csőfektetési munkálatoknak és kármentesítési feladatoknak.

A projekt adatai

Név: Jet rendszerű előhúzásos csőfektetés környezettechnológiában történő alkalmazhatóságának kutatása, fejlesztése
Kódszám: GINOP-2.1.1-15-2016-00908
A támogatás mértéke: 59,33 %
A projekt befejezési dátuma: 2018. 11. 30.

Több száz kísérletre került sor különböző beállításokkal, a paraméterek finomhangolásával. A kísérleteket Szolnokon, a Geohidroterv Kft. telephelyén és Tamásiban, a Tam-Bau Kft. telephelyén folytatták le. A technológia kifejlesztése során öt szabadalmat is bejegyeztettek a vállalkozások, melyek között dréncsőjavítás és kétféle Jet-fejes irányítás is szerepel. A létrehozott új csőfektetési technológia a korábbi, teherautó méretű berendezésekkel szemben könnyebben hordozható, hiszen méretéből adódóan egy személygépjármű utánfutóján is elfér. A technológia különböző gépeket foglal magába, nagynyomású és alacsony nyomású szivattyúkat, kompresszort, házivízművet. A teljes rendszer vezérlését – ideértve a gépek üzemeltetését, a csőtovábbító berendezést, illetve a fektetendő csőrakat irányítását is – egy ember el tudja látni egy távirányító segítségével. A technológia nem tartalmaz mozgó alkatrészt, csak magasnyomású vizet, illetve levegőt használ a csőfektetés során, ezeket segédcsövek segítségével juttatja le a Jet-fej végéig, ahol fúvókákon keresztül távozik.
A víz és levegő ereje bontja a Jet-fej előtt a talajt, ezáltal hozva létre a csőrakat helyét.
A kifejlesztett új technológia időben, gyorsaságban, kompaktságban, irányíthatóságban és ezekből következve költségekben is kedvezőbb a most alkalmazott csőfektetéses eljárásoknál.

A beruházásnak köszönhetően a vállalatok öt munkahelyet tudnak megőrizni, és tovább hat új állást teremtenek.

További információ kérhető:

Stefán József, sajtóreferens
Elérhetőség:
+36 (1) 204-7768
Stefan.Jozsef@geohidroterv.hu

Új kármentesítési eljárás kifejlesztésére kapott támogatást magyar cégek konzorciuma

A környezeti kármentesítést jelentős mértékben megkönnyítő és olcsóbbá tevő technológián dolgozik a GEOHIDROTERV és a TAM-BAU Kft.-k konzorciuma. Az új csőfektetési eljárást mintegy 372,62 millió forintnyi európai uniós forrás felhasználásával fejleszti ki a két vállalkozás.

Magyarországon a múlt századból visszamaradt több tucat olyan szennyezett talajvízzel rendelkező terület van napjainkban is, amelyek a beépítettségük és a területhasználatuk miatt a jelenleg rendelkezésre álló ipari kármentesítési technológiák alkalmazásával gazdaságosan nem mentesíthetők. Elég csak a valamikor nagy ipari létesítmények, a fővárosi Illatos úton található vegyi üzem és a Csepel Művek problémájára gondolni. Ezeknek a súlyos környezetei terhet jelentő, évek óta húzódó ipari szennyezéseknek a felszámolásához vihet közelebb a GEOHIDROTERV Kft. és a TAM-BAU Kft. legújabb innovációs projektje.

A GINOP-2.1.1-15-2016-00908 kódszámú, „Jet rendszerű előhúzásos csőfektetés környezettechnológiában történő alkalmazhatóságának kutatása, fejlesztése” nevet viselő fejlesztési program december elején indult el. A 24 hónapon keresztül tartó munkához az Európai Unió 376,67 millió forintos támogatást nyújtott.

A fejlesztés célja, hogy a meglévő eljárások ötvözésével és továbbfejlesztésével a felszínről indított, majd a mélyben vízszintes irányban elforduló fúrásokat lehessen végezni. A csőelőhúzást végző ún. jet-fejet lesajtolt magas nyomású víz hajtja előre, amelyek a fejen kialakított fúvókákon keresztül távoznak. Az innen kikerülő hajtóközeg nyomása révén a földtani közegben üreg keletkezik, melybe előrenyomul a fej a kiáramló víz hatására. Fontos továbbá a nyomásbiztosító berendezéssel történő folyamatos lazító, hajtó és kenőközeg utánpótlás a jet-fej és a csőrakat előrehaladásához.

Ez az eljárásmód egyértelműen gyorsabb, kevesebb helyet igénylő és mindenekelőtt olcsóbb lesz, mint a jelenleg a piacon elérhető módszerek. A fejlesztésben közreműködő cégek a piaci igényeket felmérve biztosak abban, hogy jelentős kereslet fog mutatkozni a környezetiparban tevékenykedő vállalkozások részéről az új termékre. Reményeik szerint a munkák során elvégzendő vizsgálatok további alkalmazási területeket is megnyitnak, ilyenek lehetnek például az injektálási eljárások. Emellett a technológia újszerűsége megteremti a feltételeit annak, hogy ne csak itthon, hanem külföldön is értékesíthető szolgáltatást hozzon létre.

Az elkészült prototípussal az alábbi szolgáltatások elvégzésére nyílik lehetőség

• Kármentesítési eljárásoknál dréncső fektetés, felújítás, tervezés, méretezés
• Műszaki beavatkozások tervezése, kivitelezése
• Bioremediációs depóniák levegőztető, tápanyag-víz utánpótló, baktérium, enzim beoltó rendszerének kialakítása, üzemeltetése, méretezése, tervezése
• In situ talaj és talajvízkezelések levegőztető, tápanyag-víz utánpótló, baktérium, enzim beoltó rendszerének kialakítása, üzemeltetése, méretezése, tervezése
• In situ talaj és talajvízkezelések levegő, talajvíz kitermelő rendszerének kialakítása, üzemeltetése, méretezése, tervezése
• Injektáló lándzsák kivitelezése, üzemeltetése, méretezése, tervezése
• Talajvíz mintavételi furatok kivitelezése, üzemeltetése, méretezése, tervezése
• Talajlevegő mintavételi furatok kivitelezése, üzemeltetése, méretezése, tervezése
• Tényfeltárási munkálatok kivitelezése, tervezése, méretezése
• Egyes hulladékkezelési technológiák fejlesztése, tervezése, engedélyeztetése
• Partfalak, gátak megerősítésének kivitelezése, méretezése, tervezése
• Konzervatív injektálásos technológiák kiváltása
• Talajvízzáró gátak, barierek kivitelezése, méretezése, tervezése
• Reaktív zónák, permeábilis reaktív résfalak kivitelezése, méretezése, tervezése
• Horizontális és vertikális impermeábilis gátak tervezése, kivitelezése
• In-situ horizontális és vertikális talajszilárdítás méretezése, tervezése, kivitelezése
• Hidrogeológiai tesztek kivitelezése, alapadatok begyűjtése a hidrodinamikai és transzportmodellezéshez, kármentesítések tervezéséhez
• Kútfelújítás, kútfelülvizsgálat, kúttisztítás, méretezése, tervezése
• Belvizes területek alagcsövezése, tervezése, felülvizsgálata, kialakítása, javítása, méretezése, tervezése
• Mezőgazdasági öntözés tervezése, felülvizsgálata, kialakítása, javítása, méretezése, tervezése
• Dréncsőfektetés, drénrendszerek felújítás, javítás, cseréje
• Vezetékfektetés, vezeték kiváltás, felújítás, tisztítás
• Útátfúrás kivitelezése, méretezése, tervezése
• Vízszintes (horizontális) fúrás kivitelezése, méretezése, tervezése
• Szennyvíztisztító berendezések biológiai szikkasztómezőjének kialakítása, számítása, tervezése
• Geotermikus hálózati rendszer kiépítése, hőszondák fektetés, kivitelezése, üzemeltetése, méretezése, tervezése
• Szennyvízvezetékek tisztítása, állapotfelmérése, szivárgásvizsgálata, javítása
• Csővezetékek szivárgásvizsgálata, felülvizsgálata, állagának meghatározása, felújítása, javítása
• Ingatlanok víztelenítő rendszerének tervezése, kialakítása, üzemeltetése, méretezése
• Sekély mélységű, kis vízfogyasztású kerti kutak tervezése, kivitelezése
• Házi vízrendszerek tervezése, kivitelezése, felülvizsgálata