MH Ócsa üzemanyagbázis kármentesítése

Az Ócsai üzemanyagbázis területén 1930-as évektől egészen 1997-ig üzemanyagok tárolása folyt. Az üzemelés során a tartályokból valamint vezetékekből benzin és gázolaj szivárgott a talajba és a talajvízbe. Ez fokozottan veszélyes az üzemanyagraktár szomszédságában húzódó Ócsai Tájvédelmi Körzet határain belül elhelyezkedő területekre nézve, hiszen a talajvízmozgással a szennyezés eljuthat nem csak a talaj-, de a rétegvízbe is.

A Geohidroterv Kft. által végzett kármentesítés célja az Ócsa külterületén fekvő – jelenleg üzemen kívüli – üzemanyagbázis szénhidrogén szennyezettségének megszüntetése.

A projekt során a tartályok, csővezetékek és az építmények elbontása mellett a munkaterület megtisztításra kerül.

A technológia magában foglalja a szennyezett talaj és talajvíz kitermelését, a felúszó szénhidrogének lefölözését, nyeletődrén kiépítését, illetve szigetelt kezelőterek kialakítását. Utóbbiban zajlik a szennyezett talaj mosatásos és mikrobiológiai kezelése.

Az eredményesen kezelt talaj munkagödörbe való visszatöltésével megelőzhető a felszín alatti vizek felülszennyeződése.

A szennyezett víz tisztításával és visszatermelésével teljes egészében megszűnik a természetes környezeti elemek veszélyeztetettsége. A talajvíz kármentesítése mellett a rétegvíz-szennyeződés is felszámolásra kerül.

A projekt kivitelezési munkái során több mint 100 ezer m3 szennyezett földtani közeg és közel 50 ezer m3 felszín alatti vizet tisztítunk meg.

EREDMÉNYEK

A projekt eredményeként a szennyezett terület 100%-ban megtisztul, ezáltal az Ócsai Tájvédelmi Körzet talaj és talajvize szénhidrogéntől mentes lesz.

A projekt megvalósításával hosszútávra gondoskodunk a tiszta környezetről, a természeti erőforrások megőrzéséről a jövendő generációk számára.

A PROJEKT SZÁMOKBAN:

• több mint 100 ezer m3 szennyezett földtani közeg megtisztítása

• közel 50 ezer m3 felszín alatti víz megtisztítása