DAMAGE CONTROL OF PREVIOUS SOVIET AIRPORT ZALAVÁR-SÁRMELLÉK

A szovjet hadsereg 1991-es kivonulása után jelentős kerozin-, benzin- és gázolajszennyezés maradt vissza a sármelléki volt szovjet katonai repülőtér területén.
Habár korábban a területen végeztek kármentesítési munkálatokat (1991 és 1995 között) ezek nem hozták meg a kellő eredményt. A felszín alatti vizekben és a földtani közegben legnagyobb részben kerozin, kisebb részben benzin és gázolaj eredetű szénhidrogén szennyezettség által okozott szennyezést találtak, ami veszélyezteti a környék felszín alatti kútjait, valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot és a Kis-Balatont.

A terület kármentesítése során első lépésként elvégeztük az irtási munkákat, megszüntettük a szennyező forrásokat (elbontottuk a CH tároló tartályparkot, a szivattyúházakat, lefejtőket, valamint a csővezeték rendszert). A talajszennyezés felszámolása a szennyezett talajok kitermelésével, és a kettős fóliaszigetelésű biodepóniákban történő ex-situ (kiemelést követő) talajtisztítással, emellett a talaj forgatásával (landfarming), illetve tápanyag utánpótlással történik. A tiszta talaj eredeti helyére kerül visszahelyezésre, a felhasznált területek rekultiválása mellett. A kármentesítési projekt jelenleg is zajlik, a szennyezett felszín alatti víz kármentesítése céljából kiépített szennyezett vizet kitermelő, tisztító, valamint a megtisztított vizet visszaszikkasztó rendszer üzemeltetése, valamint a kitermelt szennyezett talaj és földtani közeg teljes mennyiségének tisztítása. A talaj és talajvíztisztítás előrehaladását és hatékonyságát, laboratóriumban történő rendszeres vizsgálattal ellenőrizzük.