Üröm-Csókavár gáztisztító massza veszélyes hulladékkal szennyezett karsztos bányaüregének kármentesítése.

Az eddigi legnagyobb volumenű magyarországi kármentesítési projekt, amely a Pilis-hegységben fekvő Üröm külterületén található “Csókavár” nevű elhagyott mészkőbánya megtisztítását eredményezte.

A Fővárosi Gázművek 1967 és 1976 között kb. 60.000 t gáztisztító masszát hordott ide a régi Óbudai Gázgyár területéről – az akkori törvények szerint szabályosan. A hulladék lerakása előtt azonban a bányaüreget nem szigetelték. A massza az élő szervezetekre ártalmas anyagokat (ammónium-, cián-, és arzénvegyületek, nehézfémek, higany, stb.) is tartalmazott.

Mivel a veszélyes hulladéknak számító anyagon keresztül áramló csapadékvíz a karsztrendszerbe jutva elszennyezi a vízgyűjtő területet, így szükségessé vált a Geohidroterv Kft. által végzet kármentesítés, ami megakadályozta a védett területek további elszennyeződését.

A munka során elvégeztük a gáztisztító massza kotrógépes kitermelését, majd a keletkezett technológiai szennyvizek, valamint a hulladéktestből származó csurgalékvíz gyűjtését, kitermelését, és elszállítását.
A feltárásra került barlangok, járatok és sziklafelületek gépi és kézi tisztítása is a projekt része volt.
​Az aktív kármentesítést követően rekultiválták a területet az eredeti állapot visszaállítása céljából.

EREDMÉNYEK

A projekt eredménye, hogy a műszaki védelem nélkül lerakott gáztisztító massza eltávolítást követően ártalmatlanításra került.

A bánya megtisztítása a környék lakosságán túlmenően összességében több mint egymillió embert érint. Az Észak-Budai Karszt vízgyűjtő terület megóvása megtörtént, amely kiemelt jelentőségű, ugyanis ebből a langyos karsztvízből fakadnak a Csillaghegyi strandfürdő és a Római fürdő forrásai is. Érdemes tudni, hogy a karsztvíz készlet egyben hosszú távú ivóvíztartalék is.

A PROJEKT SZÁMOKBAN:

• 50- 60.000 tonna gázmassza ártalmatlanítása és feldolgozása

• A szilárd hulladék mellett 4. 070 tonna folyékony veszélyes hulladék kitermelése és ártalmatlanítása